Welke documenten heb ik nodig om een nieuwe woning te kunnen huren?

A. En geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart, een ID-kaart of paspoort uit een EER-land (Europese Economische Ruimte) of een Nederlands vreemdelingendocument

B. Documenten waaruit blijkt hoeveel je verdient

C. Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (dit is hetzelfde als het uittreksel uit het bevolkingsregister)

D. Een huisvestingsvergunning

A. Geldig legitimatiebewijs

Als je de woning gaat bekijken, neem dan een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning.Neem ook een kopie van je legitimatiebewijs mee van iedereen die meeverhuist. Zorg ervoor dat je jouw Burgerservicenummer afdekt om identiteitsfraude te voorkomen. Zo voorkom je misbruik van je gegevens.

Met welke identiteitsbewijzen kan ik mij identificeren?

B. Documenten over je inkomen

Een inkomensverklaring. Deze kun je downloaden wanneer je inlogt bij Belastingdienst (onder ‘Mijn gegevens’). Het gaat om een verklaring van jou, je partner of meeverhuizende huisgenoten. Je hoeft geen verklaring mee te nemen voor meeverhuizende kinderen.Je laatste drie loonstrookjes en die van je partner en/of huisgenoten als ze een inkomen hebben. Of een specificatie van je uitkering en die van je partner en/of meeverhuizende huisgenoten. Voor zover zij een uitkering krijgen.

Je jaaropgave van het afgelopen jaar en die van je partner en/of meeverhuizende huisgenoten. Voor zover zij een inkomen hebben.

Ben je student? Neem dan een overzicht van je studiefinanciering van DUO mee.

Hoe kom ik aan een inkomensverklaring?

C. Uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP)

Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een officiële verklaring dat je bij de gemeente Amsterdam staat ingeschreven als inwoner. Vroeger heette dit een uittreksel uit het bevolkingsregister. Let op, er worden kosten berekend voor het aanvragen van de BRP. De BRP mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
Het uittreksel vraag je hier aan

D. Een huisvestingsvergunning

Voor het huren van een sociale- en middeldure huurwoning is het verplicht om een huisvestingsvergunning aan te vragen. Deze aanvraag kan tot 8 weken duren! Dus zorg dat je dit ruim op tijd doet. Benieuwd waarom dit nodig is? Lees het op de veelgestelde vragen pagina.
De huisvestingsvergunning vraag je hier aan